Contact | Colofon | Disclaimer

Klik hier voor de nieuwe (digitale) Klepperman van december 2017

 
 

NL Doet wordt Rhenoy Doet..

NL Doet wordt Rhenoy Doet..

‘NL Doet’-dag wordt ‘Rhenoy Doet’-dag…

Rhenoy – Alle jaren wordt half maart ‘NL doet’ georganiseerd, maar dit jaar is het 16 maart opvallend stil in Rhenoy. Door een misverstand heeft de stichting Opwaarts zich niet op tijd aangemeld. Maar ook bij de speeltuincommissie, die zich wel heeft aangemeld, is de opkomst, mede door het hele slechte weer, minimaal en dus is besloten om gezamenlijk een eigen ‘Rhenoy doet’-dag op een ander moment te organiseren.

Grote opkomst

En op zaterdag 6 april is het dan zover… De groep vrijwilligers is groter (ruim 40 vrijwilligers) dan verwacht en andere jaren, dus de lange verlanglijstjes van de voorzitters Roel van Stappershoef en Anouk Schröder-Vreeswijk kunnen voor het grootste deel worden afgewerkt. En dat is nodig ook…

Het Rhenoyse initiatief is niet ongemerkt gebleven. Gebiedsmakelaar Ria van Esterik en Wethouder Ed Goossens verrassen de aanwezige vrijwilligers met een appeltje voor de dorst. Van deze gelegenheid wordt gebruik gemaakt om Ria en Ed over enkele problemen te laten meedenken.

Speeltuin

In de speeltuin gaan ouders én de kinderen hard aan de slag om de speeltoestellen schoon te maken en de onveilige toestellen te verwijderen. Dankzij de medewerking van Richard Schröder en Gerard Voskuilen is de zandbak voorzien van een beton/puinen vloer. Bij een controle door de inspectie is een mogelijk onveilige situatie geconstateerd. Namelijk het instortingsgevaar bij het graven van een diepe kuil. Wat dat betreft is de speeltuin dus weer een stukje veiliger.

Dankzij een gift van € 500,- van een anonieme gever is de speeltuincommissie instaat geweest om een zogenaamde  ‘leenbox’ in de speeltuin te plaatsen. Deze box wordt door de aanwezige kids vandaag officieel in gebruik genomen. Doel van de box, die gevuld is met allerlei speelgoed dat gebruikt kan worden in de zandbak, is dat iedereen gebruik van dat speelgoed mag maken, als het na gebruik maar weer teruggaat in de box.

Ook de fietsenstalling is grondig aangepakt. Het overtollige blad, het mos en ander vuil is verwijderd zodat het er weer netjes bij ligt.

 

Dorpshuis

Dit jaar ligt de nadruk op klussen binnen dorpshuis De Betuwe Poort. Zo zijn diverse dames druk bezig geweest de bar in de kleine zaal, de kleine zaal, het podium en de bergruimte op te ruimen en schoon te maken.

Terwijl de heren van de Stichting en de VDR de kelder zijn ingedoken om daar schoon schip te maken. Om al het overbodige materiaal in één keer op te ruimen heeft de stichting een grote container laten plaatsen, die al na enkele uurtjes behoorlijk vol zit. Techneut Ramon is drukdoende bekabeling aan te leggen om de door de biljartvereniging gesponsorde TV te kunnen plaatsen. 

Een andere groep mannen is bezig om het windscherm, dat voor de kerstfair was verwijderd, weer terug te plaatsen, het terras schoon te blazen en nog een extra lantaarn te plaatsen en aan te sluiten.

De ‘tuin’ groep is bezig om vanaf de voorzijde van het gebouw alle bladeren en het vuil uit de tuin te verwijderen, het mos weg te schoffelen, het gras te maaien. Dat levert een aanhanger vol tuinafval op.

 

Jeu de Boules-baan

Ook de Jeu de Boules club is met enkele leden bezig. De baan ligt bezaaid met zaden van de nabij staande bomen en dat maakt het spelen wel erg lastig. Dus er wordt druk geharkt, geblazen en gezogen. Als al het vuil is afgevoerd wordt er extra grid gestrooid en met een tril machine worden de banen weer zo glad als een biljartlaken.

 

De Lunch

Zo rond het middaguur heeft iedereen wel behoefte aan iets lekkers. Beheerder Fijnaard heeft gezorgd voor een lekker kopje soep en broodjes.

 

Omdat het grootste deel van het werk gedaan is gaat een deel van de vrijwilligers na de lunch voldaan huiswaarts. Om twee uur is het zover… de laatste mannen trekken de deur dicht en gaan naar huis.

Zo de Speeltuin, de Jeu de Boulesbaan en ons dorpshuis kunnen er weer een jaartje tegen!

Dankzij alle vrijwilligers!

 

Foto’s Anouk Schröder-Vreeswijk en Hans Wennekes