Biljartvereniging De Betuwe Poort

Op 21 augustus 2008 is er in Rhenoy een biljartvereniging opgericht: BV De Betuwepoort. De vereniging heeft zijn naam te danken aan het feit dat Stichting Opwaarts de kleine zaal van dorpshuis “Betuwepoort” ter beschikking stelt.

Het bestuur van de biljartvereniging bestaat uit 5 leden:
Ramon Jansen (voorzitter)
Patrick van Leeuwen (secretaris)
Jopie Temminck (penningmeester)
Bart Jan Bron (lid)
Roel van Stappershoef (lid)

Historie
Al van oudsher is er in Rhenoy een biljartvereniging, het laatste onderkomen was café De Brink. Vanaf 2004 is De Brink gesloten en zijn de 2 teams van Rhenoy, in totaal 18 personen, naar de Carambole in Rumpt verhuist. De Carambole speelt in de KNBB, de nationale biljartfederatie. Hier wordt op vrij hoog nationaal niveau gespeelt met alle voordelen en nadelen. De voordelen zijn een nagenoeg perfecte biljartaccomodatie, kundigheid en personen die ons, in de 4 jaren dat wij daar hebben mogen biljarten, veel van het spelletje geleerd.
De biljartvereniging De Brink kwam uit in de Twee Provinciën,de zogenoemde ‘wilde bond’. Dit is een regionale biljartfederatie, die een gebied bestrijkt van Gorinchem tot en met Enspijk. Hier wordt altijd zeer sportief, enigszins luidruchtig en met een glaasje bier de biljartsport bedreven. Dit is een beetje in strijd met de KNBB. Bij de KNBB wordt je geacht geheel in tenue, in stilte en strikt volgens de regels te spelen; de ballen moeten bij elke aanvang van een wedstrijd gepoetst worden, niet praten onder de wedstrijd en meer van dat soort regeltjes.

Oprichting nieuwe vereniging in 2008
Tijdens de jaarvergadering 2007 van de Carambole is ons medegedeeld dat de Carambole niet meer wilde uitkomen in de Twee Provinciën met de teams van ‘De Brink’. We werden voor de keus gezet; of in de KNBB of ergens anders gaan biljarten. We kozen voor het laatste en de oprichting van de B.V. De Betuwepoort werd een feit.(21-08-2008). Met een paar enthousiaste Rhenoyers werd snel grote vorderingen gemaakt voor het aanstaande seizoen die de eerste week van september ging beginnen. Een bestuur werd gevormd en al snel had de nieuwe vereniging alweer 21 leden waarvan 13 spelers en een aantal donateurs.

Toekomst
Tevens is er al langere tijd voorbereiding aan de gang voor een geheel eigen clubgebouw voor 2 of 3 biljarttafels dus dat we niet meer afhankelijk zijn van het dorpshuis. Dit echter laat zich nog wel een paar jaar op zich wachten helaas. We hopen en denken dan nog meerdere leden uit Rhenoy en omliggende dorpen te mogen verwelkomen.

Sponsoring
Ook qua sponsoring willen we veel aandacht schenken door het afdekplaat van het biljart te gebruiken als sponsorbord die tijdens de wedstrijdavond aan de muur hangt. De wedstrijduitslagen die op het mededelingsbord worden gehangen worden ook voorzien van de kleine maar ook belangrijke sponsoren.

Klik hier voor meer informatie over het biljarten.