Rhenoijschepad

Klompenpad “Het Rhenoijschepad”

Op zondag 3 mei 2015 vond de feestelijke opening plaats van het eerste Klompenpad in de gemeente Geldermalsen: het Rhenoijschepad. 
Het is een rondwandeling van 14 kilometer door het afwisselende buitengebied van Rhenoy en Acquoy. Het Rhenoijschepad voert de wandelaar door het stroomgebied van de Linge met grienden, relicten van de Hollandse Waterlinie en historische gebouwen. En langs de oude kades en dijken met zicht op de Linge.

Onder begeleiding van Stichting Landschapsbeheer Gelderland en in samenwerking met Werkgroep Dorpsplan Rhenoy, vrijwilligers, VANL Tieler- en Culemborgerwaarden, particuliere grondeigenaren en gemeente Geldermalsen is deze route tot stand gekomen. Rhenoijschepad maakt deel uit van een landelijk routenetwerk van Klompenpaden en is het 66ste Klompenpad. Dit Klompenpad is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland, de gemeente Geldermalsen en de Nationale Postcode Loterij.

Klompenpaden worden ontwikkeld door SLG en Landschap Erfgoed Utrecht in de provincies Gelderland en Utrecht. Samen met de streek worden historische paadjes in ere hersteld en boerenland opengesteld. Wandelaars zijn te gast bij de eigenaren van de landgoederen, weilanden en natuurterreinen waar het Klompenpad doorheen loopt. Door het proces met de lokale gemeenschap op te pakken wordt de leefbaarheid vergroot. Bovendien wordt de lokale economie versterkt door aan te sluiten bij initiatieven als landwinkels, horeca en kamperen bij de boer. Doordat inwoners zo intensief betrokken zijn bij de realisatie van het pad is het niet moeilijk mensen te vinden die na realisatie van het pad regelmatig de route willen nalopen, schoonhouden en onderhouden. Deze vrijwilligers zijn aangesloten bij SLG en worden ondersteund met materialen zoals bewegwijzeringsbordjes en gereedschap. 

De brochure met de route en wetenswaardigheden is onder andere te koop bij Cafetaria / Lunchroom De Smulmuis (naast de startlocatie bij het dorpshuis in Rhenoy), Fort Asperen en VVV’s in de regio. Er is voldoende parkeergelegenheid bij het dorpshuis ‘De Betuwe Poort’, Kornelis van Wijnenstraat 1 te Rhenoy.

De route is in beide richtingen gemarkeerd met blauwe klompjes. Alle Klompenpaden zijn verboden voor honden in verband met verstoring van vee en wild en het gevaar voor het overbrengen van ziektes. Waar de route gebruik maakt van bestaande paden gelden uiteraard de heersende regels. Routenavigatie en informatie over landschap en cultuurhistorie is vanaf 3 mei ook beschikbaar via de Klompenpaden app.

2015 Jaar van de Klompenpaden
Klompenpaden zijn erg in trek, dit jaar ontwikkelen Landschap Erfgoed Utrecht en Stichting Landschapsbeheer Gelderland maar liefst 30 nieuwe paden. De 1000e kilometer Klompenpad komt daarmee al snel in zicht. Ook is 10 april een speciaal boek over de eerste 50 Klompenpaden verschenen, is er een expositie over de Klompenpaden en organiseren we gegidste wandelingen. Kortom; 2015 is het Jaar van de Klompenpaden.

Officiële website
https://klompenpaden.nl/klompenpad/rhenoijschepad/