Het verenigingsleven in Rhenoy

In 1978 is de dorpsvereniging “Rhenoy Ontplooi” ontstaan, gevolgd door de hobbyclub “de Mobiele” en de speelweek. De Mobiele heeft zo’n 21 jaar gedraaid, de speelweek 13 jaar.

In 1980 werd “Rhenoy Ontplooi” omgevormd tot de Vereniging Dorpsbelangen Rhenoy (VDR). Deze vereniging is al 33 jaar zeer actief om de leefbaarheid in Rhenoy te borgen en vergroten. Onder deze vereniging hangen tal van commissies en clubs die hier een actieve bijdrage aan leveren. In datzelfde jaar verscheen ook de eerste editie van onze dorpskrant “De Klepperman”. Op de cover prijkt een foto van de echte klepperman van Rhenoy die met zijn houten klepper (= ratel) door het dorp ging om speciaal nieuws om te roepen. Onder de vaste rubrieken is een interview met nieuwe inwoners die op deze manier via de Klepperman voorgesteld worden.

In 1981 werd, vanuit de VDR, Stichting Opwaarts opgericht. Deze stichting had als taak het beheer van het gebouw ‘ Ons Honk’ (oude Katholieke school) en het gebouw ‘Opwaarts’ in de voormalige openbare school naast de Hervormde Kerk aan de Dorpsstraat. Beide gebouwen moesten noodgedwongen vervangen worden. Door de vastberadenheid van de bouwcommissie kon met veel steun van dorpsgenoten een nieuw dorpshuis verrijzen. Na een periode van intensieve voorbereiding werd in 1990 ons nieuwe dorpshuis ‘de Betuwe Poort’ geopend. Deze naam is bedacht vanwege het feit dat het aan de ‘ingang’ van de Betuwe staat. Het hele dorp heeft hier aan meegewerkt, zelfs de kinderen bakten pannenkoekjes voor de harde werkers. De Betuwe Poort vormt samen met de speeltuin nog steeds een belangrijk ontmoetingspunt voor mensen uit Rhenoy en omgeving.

In de gemeente Geldermalsen heeft Rhenoy, als een van de elf dorpen, door de jaren heen mooie sportieve prestaties geboekt. De jarenlange deelname aan het Elfdorpenspel heeft ons in 1983, 1984 (Govert Bos), 1993, 1995 (Luuk Jan de Jong) mooie titels opgeleverd bij het onderdeel ‘Sterkste man van gemeente Geldermalsen’. In 1998 wist ons kleine dorp zelfs het totale eindklassement te winnen. Het jaar daarop (1999) werd dit grootse evenement in Rhenoy georganiseerd, mogelijk gemaakt door de vele vrijwilligers die ons dorp kent. In 2002 en 2007 won Rhenoy ook het Dorpenvoetbaltoernooi.

De jaarlijkse wielerronde, die plaats vindt sinds 1981, heeft Rhenoy ook landelijk op de kaart gezet. Van heinde en verre komen wielrenners uit allerlei klassen hier hun kunsten laten zien. Ook rijden kinderen uit onze regio hier jaarlijks hun “dikke banden race”. Alle winnaars worden gehuldigd door Miss Rhenoy, onze eigen ronde miss. Maar liefst drie keer (1995, 2000 en 2005) haalde deze stichting het wielerspektakel Olympia’s Tour, de ronde van Nederland voor topamateurs,  naar ons dorp. De wielerronde valt meestal samen met de feestweek, welke op de zaterdag wordt afgesloten met een feest in de feesttent. De feestweek van Rhenoy kent memorabele lustrumedities. Diverse grote artiesten hebben de inwoners van Rhenoy weten te vermaken; Nico Haak, Imca Marina, Willem Duyn, Henk Wijngaard, Marco Borsato, Grad Damen, Dirk Meeldijk en Jeroen van den Boom. Al bijna twee decennia wordt jaarlijks in januari de veldtoertocht ‘ De Hel van Rhenoy’ verreden, waar gemiddeld 250 rijders aan deelnemen. Deze deelnemers aan de enige echte veldtoertocht van Nederland komen vanuit het hele land en zelfs daarbuiten naar ons dorp toe.

Naast deze activiteiten organiseren de inwoners van Rhenoy jaarlijks ook bijvoorbeeld sjoelavonden, kaartavonden, carnaval, bingo, oranjefeest, viskampioenschap van Rhenoy, intocht van Sinterklaas, de Rhenoyse Bazaar (rad van avontuur) en een kersttoernooi biljarten. Ook wordt jaarlijks de zomermarkt georganiseerd door de Protestantse Gemeente voor de inwoners van Rhenoy. Deze zomermarkt biedt een breed scala aan activiteiten, zoals een rommelmarkt, rad van avontuur, springkussen en een keuze uit allerlei hapjes en drankjes.

Rhenoy staat bekend als een leefbaar dorp waar veel gebeurt, een dorp waar pit in zit! Dat is ons niet komen aanwaaien. Door de inzet van veel vrijwilligers is Rhenoy geworden tot wat het nu is. Om dat te behouden en te kunnen doorgeven aan volgende generaties zullen we moeten blijven knokken voor die leefbaarheid. Vanuit de open en ondernemende geest werken we daarbij samen met elkaar en anderen aan een nog mooier Rhenoy.