WERKEN LANGS DE SNELWEGEN: ‘GEEN DAG HETZELFDE.’
Boek met anekdotes van Wim Zwarts, oud-Rijkspolitieman.
Rhenoy – “Daar kan ik wel een boek over schrijven…!”, hoor je mensen vaak zeggen als ze het hebben over wat ze zoal in het leven hebben meegemaakt. Toch doen ze het maar zelden.
Wim Zwarts, oud Rijkspolitieman, deed dat nou juist wél! In zijn boek ‘Geen dag hetzelfde’, beschrijft hij zijn jaren bij de Rijkspolitie en zo’n vijftig leuke en bijzondere belevenissen, die hij en zijn collega’s hebben meegemaakt.
“Tegenwoordig beschikken ze over veel technische hulpmiddelen zoals camera toezicht en wegsensoren. In mijn tijd, en dan spreek ik over de periode ‘70 tot en met midden jaren ’90, moesten wij nog gewoon de weg op. Dan maak je het nodige mee”, aldus Wim Zwarts.
Afgelopen zaterdag heeft Wethouder van Cultuur van West Betuwe, Rutger van Stappershoef, tijdens een speciale bijeenkomst met familie, vrienden en enkele kennissen, het eerste exemplaar van het boek uit handen van Wim ontvangen.
De reden waarom Wim Zwarts wél het boek geschreven heeft, is mede te danken aan zijn zoon en dochter. In de Corona-periode is Wim in een doos met oude foto’s uit zijn tijd bij de Rijkspolitie gedoken. Bij het zien van de plaatjes kwamen ook de herinneringen weer naar boven.
Zíj hebben hem toen gestimuleerd om die herinneringen op te schrijven en er een boek van te maken. In zijn dankwoord sprak hij ook zijn waardering uit voor de inzet van dorpsgenoot Hans Wennekes die hem tijdens het schrijf- en drukproces had geholpen.
“Als Klein jochie was ik al gefascineerd door auto’s en techniek.”, vertelt de in 1939 geboren Wim, “ik ging werken in een garage (in Utrecht) en pas toen ik werken met leren kon combineren, haalde ik goede cijfers. Ik slaagde voor al mijn examens!
Die basis is me goed van pas gekomen toen ik bij de Rijkspolitie de opleiding Technisch Controleur volgde en met diploma afsloot. Ik kon aan de slag!”
Het werken voor de Rijkspolitie kende voor Wim twee kanten, aan de ene kant het werken met het team collega’s langs de snelweg voor controles en aan de andere kant het omgaan met de hiërarchie in de organisatie. Ook toen al was het werk van politieman fysiek en mentaal zwaar. Zware ongelukken trokken een wissel op menigeen en zeker op Wim, die niet tegen bloed kon. Ook toen was mentale begeleiding niet of nauwelijks aanwezig en was je op jezelf aangewezen.
De verhalen in het boek van Wim zijn stuk voor stuk bijzonder en gaan vaak over herkenbare momenten. Het boek bevat voornamelijk leuke en soms bizarre anekdotes. En… ze zijn ook echt allemaal gebeurd, want Wim was er zelf bij! Getuige de foto’s die hij in zijn boek heeft verwerkt.
Trots gaf Wim aan dat zijn boek vanaf 1 november te bestellen is via zijn emailadres: w.zwarts@kpnplanet.nl. Het boek gaat inclusief portokosten € 10,- kosten. Afhalen bij Wim Zwarts thuis kan ook, Breezij 2 in Rhenoy, dan kost het boek € 7,50.