Update Kernagenda Rhenoy
Beste bewoners,
Eind februari is de eerste versie van de Kernagenda Rhenoy bij u op de deurmat gevallen. In deze flyer zijn drie thema’s aangekondigd: verkeersveiligheid, levensloopbestendig dorp en leefomgeving. Ieder thema wordt geleid door een werkgroep die aandachtspunten van zowel inwoners van Rhenoy als de gemeente verzamelt en gaat toetsen op haalbaarheid en draagkracht.
Naast de Kernagenda Rhenoy, die twee maal per jaar verschijnt, kunnen tussentijdse mededelingen via de website, social media en de Klepperman worden gedeeld.
Visie
Met invulling van de Kernagenda willen we de leefbaarheid in Rhenoy versterken. Dat Rhenoy is waar het blijvend een goede plek is om te wonen, elkaar te ontmoeten en elkaar verder te helpen. Dat doen we in een omgeving waarin grote gebeurtenissen plaatsvinden die gevolgen hebben voor de manier waarop we gewend zijn om te leven. De (rijks-)overheid wil dat we meer dingen zelf oppakken, mede door de oorlog in Oekraïne stijgen de kosten en de klimaatverandering dwingt ons om op een andere manier te gaan leven. Deze factoren zorgen ervoor dat Rhenoy, als dorp aan de Linge en gelegen in een landschap met fruitbomen, zich naast al langer lopende aandachtspunten rond verkeersveiligheid, zich ook moet richten op voor alle generaties een prettige woonomgeving te zijn en blijven. Dat vraagt van ons allemaal dat we daaraan bijdragen, ieder op zijn of haar eigen manier. Met de actiepunten uit de Kernagenda willen we vooral de leefbaarheid op de wat langere termijn verbeteren.
Dorpsbijeenkomst 22 juni
Door de onzekere situatie omtrent Corona de afgelopen tijd is het helaas niet gelukt een bewonersbijeenkomst zonder restricties te organiseren. Nu dat wel weer kan willen we graag als dorp samenkomen, zodat iedereen de gelegenheid heeft om mee te denken en mee te doen.
Graag nodigen we alle inwoners van Rhenoy uit om op 22 juni om 20.00 uur aanwezig te zijn in de Betuwe Poort. Tijdens deze avond staan we stil bij de aanpak van de Kernagenda, de drie thema’s en de ontwikkeling die we op die gebieden voor ons zien. Iedereen uit Rhenoy kan daar op aanvullen en meedenken. En uiteraard ook meedoen, want alleen samen vergroten we de leefbaarheid!
Stand van zaken
Ondanks dat hebben de werkgroepen niet stil gezeten en zijn aan de slag gegaan met eerder door inwoners van Rhenoy genoemde punten. Hieronder geven we graag een update.
Verkeersveiligheid
Afgelopen weken heeft er een schouwing plaats gevonden samen met de verkeersambtenaar en onze gebiedsmakelaar, om naar de verschillende situaties te kijken welke de afgelopen jaren zijn aangedragen tijdens de bijeenkomsten van het dorpsplan. Tijdens deze schouwing is gekeken naar de probleem situatie, en zijn de mogelijke oplossingen besproken. Deze punten worden nu verder binnen de gemeente besproken. Vanuit de andere dorpen binnen onze gemeente zijn gelijksoortige schouwingen en aandachtspunten ingebracht. De volgende stap is nadat de gemeente de mogelijkheden in beeld heeft gebracht, samen verder te kijken naar de uitvoering.
Binnenkort zal er ook een separate schouwing plaats vinden rondom onze basisschool, dit omdat hier locatie specifieke problemen spelen, welke maatwerk verlangen.
Op een later tijdstip zullen we hier meer over melden.
Wil je ook graag meedenken met onze commissie verkeersveiligheid, dan ben je natuurlijk van harte welkom. Neem dan contact op met Ron van Ree (trekker werkgroep verkeer) of met Kees Froeling (voorzitter kernagenda Rhenoy).
Levensloopbestendig dorp
Momenteel zijn vanuit deze werkgroep geen updates te melden.
Leefomgeving
Willen we ook in de toekomst kunnen voorzien in ons eigen voedsel, dan is het noodzakelijk dat de biodiversiteit toeneemt. Zonder bijen geen bestuiving, en zonder bestuiving aanmerkelijk minder eten. De vraag is wat we daaraan kunnen doen.
Op 29 maart jl. is de werkgroep Leefomgeving naar een voorlichtingsavond gegaan die werd georganiseerd door De Fruitmotor, een coöperatie die dit onderwerp hoog in het vaandel heeft staan (www.defruitmotor.nl). Om de biodiversiteit te vergroten starten in West Betuwe allerlei projecten. Ook wij starten in Rhenoy een tweetal proefprojecten om te zien of we kunnen bijdragen en tegelijkertijd het dorp verder kunnen verfraaien. Deze projecten zijn:
- In het verleden hebben we een proef gedaan met veldbloemen op “de druppel”, de toegang tot Rhenoy aan de zuidkant. Vanwege droogte en vooral de zeer beperkte lichtinval, veroorzaakt door de eikenbomen, bleek dat niet een goede locatie voor bloemen. We zijn nu een nieuwe proef gestart, en wel langs de Dorpsstraat ter hoogte van de schapenweide. De aanleg van bloemperken gebeurt in samenwerking met aanwonenden. De proef moet uitwijzen of gemeente en bewoners samen de perken en het omliggende gras zodanig weten te beheren dat het gewenste resultaat wordt behaald, namelijk veel bloemen, kleur, een goede basis voor insecten en blije gezichten van mensen die passeren.
- Daarnaast gaan we de bloembakken, die zijn opgehangen aan lantaarnpalen in de Mr AJ Lansstraat, voorzien van planten die de biodiversiteit ondersteunen. Doel is om te komen tot meerjarige planten die ook in de winter bijdragen aan een mooier straatbeeld. Samen met bewoners van deze straat willen we dit oppakken. De afgelopen jaren hebben een aantal bewoners ervoor gezorgd dat de bakken in de zomer water kregen, top! Nu willen we dit project naar een volgende fase brengen door het ook te laten bijdragen aan de biodiversiteit.
Na de invulling van deze projecten kijken we ook naar de (gedeeltelijke) vervanging van de hortensiaperken. Daarover is eerder al met de direct aanwonenden gecommuniceerd en dat willen we de komende tijd samen verder gaan concretiseren. Andere punten, zoals hoger opgaande bomen, zullen moeten gaan bijdragen aan het voorbereiden van Rhenoy op periode met grote hitte, grote hoeveelheden neerslag en langdurige droogte.
Kernagenda Rhenoy
Extra toevoeging
The Milkman is coming back in town
De afgelopen tijd hebben wij gesprekken gevoerd met Albert Heijn om te kijken hoe we de grote hoeveelheid bestelbussen in ons dorp terug kunnen dringen.
Wat we momenteel ervaren is dat er continu busjes ons dorp in- en uitrijden om bestellingen af te leveren.
In tegenstelling tot de trend die overal om ons heen te zien is, van het steeds sneller leveren van bestelde producten, zijn we van mening dat deze ontwikkeling een aantal flinke negatieve effecten met zich meebrengt.
- Onnodige toename van het aantal rondrijdende bestelbussen in ons dorp;
- Risico op schades aan onze eigendommen doordat de straten binnen ons dorp veelal beperkt zijn qua breedte;
- Onnodig hoge milieubelasting door alle uitlaatgassen;
- Hoge kosten voor de leverancier door toename van alle prijsstijgingen van transportkosten, welke uiteindelijk weer doorbelast worden aan de klant.
Wij zijn ervan overtuigd dat dit op een eenvoudige wijze anders kan!
Wij hebben de afgelopen dagen een akkoord bereikt met Albert Heijn om middels een testfase te kijken of dat het haalbaar en uitvoerbaar is om met zogenoemde “collectieve bezorgbundels” te gaan werken. Eigenlijk de oude “melkman” of SRV wagen weer herintroduceren, maar dan wel in een modern ‘jasje’ gestoken.
Binnenkort worden de huidige 41 klanten, welke momenteel al een bezorgbundel hebben bij Albert Heijn, per mail benaderd en gevraagd om mee te doen aan een testfase om de boodschappen op een collectief moment(en) te laten leveren:
Dit betekent dat alle boodschappen die besteld zijn door de klanten van AH binnen ons dorp zo effectief mogelijk zullen worden geleverd. Minder busjes dus minder transportbewegingen binnen het dorp.
Na inventarisatie van de gewenste levermomenten zal vanuit Albert Heijn een aantal favoriete levermomenten voorgelegd worden met de vraag of dat één van deze momenten ook past binnen de individuele situatie.
Ben je wel een klant bij Albert Heijn, maar maak je nog geen gebruik van bezorgbundel meld je dan snel aan zodat je ook kunt profiteren van de geweldige ontwikkeling.
Het slagen van deze test hangt natuurlijk wel van de bereidwilligheid en medewerking van jullie als bewoners en klanten van Albert Heijn. Als tegenprestatie zijn we een korting overeengekomen voor die klanten die meewerken aan deze testfase, hierover zal Albert Heijn jullie individueel informeren.
Wij zijn vanzelfsprekend super trots dat wij als klein dorpje de landelijke primeur hebben voor deze mooie en nieuwe ontwikkeling. Als er vragen zijn hieromtrent kunnen jullie mij altijd contacten.
Met vriendelijke groet,
Ron van Ree
Lingedijk 70
ronvanree@hotmail.com / 06-52 0505 21